Dieta kilkulatka

0
1207

Zdrowie dziecka zaczyna się od zdrowego posiłku

Kochamy nasze dzieci i chcemy by były silne i zdrowe. Niestety w natłoku informacji dochodzących do nas ze wszystkich stron, czujemy się zagubione. Czy dziecko powinno pić dużo mleka? Czy słodycze są zakazane? Czy to prawda, że jasne pieczywo jest niezdrowe? Zadajemy sobie te pytania często, ale trudno nam znaleźć wiarygodne źródło informacji. Może poza lekarzem. Dlatego też, krok po kroku wyjaśniamy, co powinno się znaleźć w diecie kilkulatka by wyrósł na zdrowego człowieka.
WITAMINY

Witamina C jest niezwykle ważna dla organizmu dziecka. Uczestniczy w procesie gojenia się ran, wpływa na przepływ krwi, odpowiada za stan kości, zębów, skóry i dziąseł. Głównym źródłem witaminy C są surowe i właściwie przetworzone owoce i warzywa. Najwięcej zawierają jej owoce kwaśne, a zatem cytrusy, truskawki, kiwi, czarna porzeczka. Wśród warzyw najbogatsze w witaminę C są: seler, brokuły, szpinak, papryka, kapusta, pomidory.

Witamina D jest istotna, gdyż odpowiada za przyswajanie składników mineralnych. Pobudza wchłanianie wapnia i fosforu, równocześnie zapobiegając ich nadmiernemu wydalaniu. Dzięki niej kości są mocne i proste, zapobiega krzywicy zarówno u dzieci jak i dorosłych, a także osteoporozie. Najwięcej tej witaminy znajdziemy w rybach, tranie, jajkach, mleku i jego przetworach: serze, maśle i śmietanie.

MINERAŁY

Często słyszymy, że nasza dieta jest uboga w minerały. Reklamy telewizyjne przekonują nas, że wszyscy dorośli cierpią na niedobór magnezu. W diecie dziecka szczególnie ważne są 2 pierwiastki: wapń oraz żelazo.
Wapń jest niezbędny dla rozwoju układu kostnego dziecka. Zresztą, jest to pierwiastek którego potrzebujemy dostarczyć jak najwięcej, gdyż odpowiada za budowę zębów, krzepliwość krwi, pracę układu nerwowego, a także serca. Najwięcej wapnia zawierają: mleko i jego przetwory, żółty ser, ryby z puszki (np. szprot z ościami), soja, szczypiorek, zielona pietruszka.
Drugi minerał, na który należy zwrócić uwagę w diecie dziecka to żelazo. Jego podstawową funkcją jest odpowiedzialność za produkcję hemoglobiny. Niedobór żelaza powoduje niedokrwistość czyli anemię. Produkty bogate w ten minerał to: chude mięso czerwone, drób, wątróbka, ryby, szczególnie makrele, sardynki, czy szprotki, żółtka jaj, rośliny, orzechy, ryż pełnoziarnisty, kasze gruboziarniste, chleb pełnoziarnisty, brokuły, buraki i suszone owoce.

CO Z CZYM?

Skoro już wiemy gdzie szukać najważniejszych witamin i minerałów, musimy przyswoić jeszcze jedną bardzo ważną informację. Poszczególne witaminy odpowiadają za przyswajanie poszczególnych minerałów. Źle połączone ze sobą składniki będą się nawzajem „wytrącać” i uniemożliwiać przyswajanie minerałów. Pamiętajmy: produkty bogate w żelazo łączymy zawsze z produktami bogatymi w witaminę C, natomiast bogate w wapń łączymy z tymi, które mają dużo witaminy D. Prawidłowo skonstruowany obiad to przykładowo: schab (czerwone mięso, dużo żelaza) w połączeniu z kiszoną kapustą i ziemniakami (źródło witaminy C).